Folklor wielkopolski.

Zacznę od tego czym jest folklor. Folklor to nic innego jak pradawne zwyczaje, obyczaje, obrzędy, zabobony, ballady oraz przysłowia. Tym terminem jako pierwszy posłużył się William Thoms w 1846 roku. Wielkopolska to jeden z najstarszych obszarów Polski. Pierwsze ślady Wielkopolan pochodzą sprzed około 11 tysięcy lat, z okolic Wschowy. Obszar ten był ostoją polskości w latach okupacji i przymusowej germanizacji. Na folklor wielkopolski składają się: taniec, muzyka, stroje oraz legendy, o których zaraz się dowiecie. Tańce wielkopolskie cechują się dostojnością, elegancją, spokojem i powagą, są to na przykład wiwaty, przodki, chodzone. Odtwarzają i pielęgnują je zespoły folklorystyczne. Muzyka wielkopolska to różnorodność instrumentów. Zalicza się do nich dudy, kozły i siesienki, które są najbardziej popularne. Dudy można również spotkać w folklorze podhalańskim i na Żywiecczyźnie. Występowały one w okolicach Jarocina, Kościana, Gostynia, Leszna, Rawicza, Ostrowa Wielkopolskiego i Szamotuł. Dzisiaj muzykę na tych instrumentach można usłyszeć w okolicach Nowego Tomyśla, jak i również przez zespoły folklorystyczne. Siesienki służyły do nauki gry na dudach i koźle. Strój wielkopolski charakteryzuje dostojna kolorystyka. Są to odcienie czerwonego, różowego oraz białego, z elementami czerni. Nie przywiązywano uwagi do elementów ozdobnych. Legendy wielkopolskie, tego określenia używa się zamiennie z baśniami o powstaniu naszego kraju. Każdy z nas z pewnością zna legendę o Lechu, Czechu i Rusie, czy królu Popielu, Piaście. Legendy wielkopolskie dotyczą także niektórych miast, na przykład legenda o poznańskich koziołkach, czy o skarbcu w Lubonii. Poza tymi czterema elementami folkloru wielkopolskiego, również zalicza się święta i obrzędy. Przykładem tego jest pieczenie, jedzenie rogali marcińskich na święto jedenastego listopada, ale również piękne Noce Świętojańskie, z których najbardziej popularną jest Noc Świętojańska w Poznaniu. Kuchnia wielkopolska to połączenie kuchni śląskiej i niemieckiej. Większość Wielkopolan wie, co to są pyry. Do naszej kuchni zalicza się również pyszne kaczki i gęsi, co za tym idzie wieprzowinę i wołowinę. Folklor to również przysłowia, takie jak: ,,Do trzech razy sztuka”, ,,Dla chcącego nic trudnego”, ,,Czuć się jak ryba w wodzie”.

Marcin Józefowski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *